Under uppväxten i Södertälje ägnade jag mig precis som många andra åt olika idrotts- och fritidsaktiviteter. Här hade ridskolan en betydande roll precis som stallet och jordbruket vid Lina Gård där jag fick värdefulla erfarenheter och kontakter med människor, hästar, ridning, körning och lantbruk..
Efter värnplikten på K1 i Stockholm fanns tankarna på att bli polis och arbeta inom rytteriet men lite defekter i färgsinnet satte stopp för den utvecklingen.
Istället blev det tillverkning av djurfoder och växtskydd under något år innan jag tog körkort för tunga fordon och jobbade inom åkerinäringen med transporter av olja, bensin och som busschaufför med körningar inom Sverige men också till olika resmål i Europa. Lite entreprenörsanda och fantasi ledde också till en kort tid i trädgårdsnäringen och av en slump träffade jag olika personer som ledde fram till ett vikariat vid Kgl Hovstallet där jag fick ovärderliga möjligheter att arbeta och utvecklas inom ridning, körning med par, fyrspann, sexpann mm i den miljön.
Under tiden på Hovstallet köpte jag min första häst Rubel och hade också förmånen att gå utbildning vid Hovslagarskolan i Skara. Dessa kunskaper och insikter ledde fram till att jag fick ett yrke som det fanns stor efterfrågan på och som gjorde att jag kunde försörja mig på egen kraft.
Aktiv i körsporten under åren 1988-1998 och deltog bla vid två VM för par 1995 och 1997.
Sedan 1991 har jag varit verksam som hästföretagare med en verksamhet som har omfattat hovslageri, undervisning av arbete i töm, körning, köruppdrag av olika slag som bröllopskörning, gräsklippning åt Flens kommun och Kgl Djurgårdens förvaltning mm.
Förtroendevald inom SvRf mellan åren 2001-2013 och i ledningsgrupp på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara tom 2019.
Mellan åren 1998 och framåt har det varit blivit produktion av utbildningsmaterial som filmer, böcker och planscher tillsammans med illustratören, grafikern, fotografen Juha Nyberg, Linearis Reklam AB, filmaren Tore Wiman, veterinären Sara Nyman, tandläkaren Torbjörn Lundström och ett flertal personer som medverkar kring olika ämnen.
De utbildningsmaterialen hittar du under fliken Hästkunskap.
Under åren 1991-2013 har jag varit bosatt vid Ekensbergs Säteri Enhörna, Rockelstad slott och Sparreholms slott i Flens kommun. 2013 köpte jag fastigheten Marielund i Dunker utanför Malmköping.
Under tiden då jag arbetade med boken Hästens förutsättningar för arbete tillsammans med veterinären Sara Nyman och på fastigheten med renovering och stallbygge höll jag mina hästar hos familjen Rollans i Studniska, Polen vilket var en upplevelserik tid på många olika sätt.
2017 kom hästarna hem från Polen och sköttes av Titti Henblad som ansvarat för hästar och stall sedan 2018.
Sedan hösten 2021 finns det tyvärr inga hästar kvar på Marielund. Var sak har sin tid och verksamheten fortsätter som vanligt med bla undervisning.
Tillverkningen av de tunnare bettmodellerna uppstod som så mycket annat av tillfälligheter och det har visat sig de uppskattas av många hästar, ägare och veterinärer. Det finns ingen generell sanning att betten ska vara tunnare men det är ett faktum att det inte finns något generellt utrymme i hästens mun utan är något vi lånar plats till.
Om det finns att läsa i bla boken Hästens förutsättningar för arbete som finns att tillgå i webbutiken,
I februari 2022 skrev jag till Nationellt Centrum för Djurvälfärd , SLU/SCAW med anledning av utvecklingen inom hästnäringen.
Initiativet föll i god jord tack vare samarbetet med VMD Sara Nyman och ledde fram till ett par seminarier samt ett projekt med stöd av Jordbruksverket för att sprida kunskap om vad L17 står för i praktiken genom produktion av hemsida, deltagande vid 2 mässor samt 3 workshops under hösten 2024.
Under våren 2025 kommer boken Hästens arbete i töm att ges ut i en omarbetad version.
Hästens förutsättningar för arbete kommer i tryck och kommer att bli tillgänglig via ett förlagssystem precis som den engelska versionen.
Intresset för arbete i töm har under året lett till lektioner i Danmark och Norge så nu är det bara att fortsätta på den inslagna vägen och vi hoppas att kunskaperna sprider sig och att ffa hästsporten tar till sig kritik och ny kunskap så att människor kan fortsätta att berika sina liv där hästen finns med på etiskt hållbara grunder och modern kunskap.
Tack vare tandläkaren Torbjörn Lundström, Djurtandvårdskliniken har kunskapen om hästens tuggsystem utvecklats på ett fantastiskt sätt och spridits genom fortbildning vid SLU och NCED, Nordic College Equine Dentistry som har medlemmar i 12 länder. Under sommaren 2023 besökte jag Brasilien tillsammans med Torbjörn och veterinären Mads Pårup där det genomfördes kurs och föreläsningar.
Det känns väldigt bra att vara en del av detta som föreläsare vid kongresser och vara en del av nätverket
och NCED Bit Group som bara är i lindan av sitt arbete.
Vi hoppas och tror att det tillsammans med allt som pågår kommer att göra skillnad för hästars hälsa och kunskapen om hästen runt om i världen.
Född 1959